מסעותיי עם מערכות שמע



היסטוריה מוקדמת

מוסיקה אהבתי מאד מאז היותי נער. בנעוריי, המוסיקה היחידה ששמעתי הייתה מצעדי הפזמונים דאז ורדיו רמאללה, דהיינו, בעיקר רוק. באותה תקופה שמעתי מוסיקה רק דרך הרדיו. בזמן שירותי הצבאי רכשתי גם טייפ סלילים נייד, מונו, הכולל מגבר ורמקול מובנים, אשר שימש אותי לנגן מוסיקה במסיבות.

מיד לאחר השחרור מהצבא, התחלתי לעבוד בקול ישראל כטכנאי, כחמש שנים הייתי טכנאי מעבדה וכחמש שנים טכנאי הקלטות ושידור. זאת הייתה הפעם הראשונה שנחשפתי לציוד שמע מקצועי ואיכותי. זמן קצר לאחר השחרור מהצבא התחלתי לשמוע גם ג'אז, בצד מוסיקה פופולארית (רוק).

באותה תקופה (ולאורך מרבית שנותיי) האמצעים הכספיים שלי היו מאד מצומצמים. מערכת השמע שלי הייתה ברמת כניסה בסיסית: פטפון פשוט, מגבר משולב טרנזיסטורים (קיט לבנייה עצמית) ורמקולים זולים. זה מה שיכלתי להרשות לעצמי. ההנאה שלי מהאזנה למוסיקה דרך אותה מערכת בסיסית לא נפגמה במאום. אמנם מדי פעם 'פנטזתי' על מערכת טובה יותר, אבל זה לא היה מהותי עבורי.

בגיל 26 עברתי מסע פנימי. בעקבותיו, בין השאר, התחלתי לשמוע גם מוסיקה קלאסית, בצד רוק וג'אז  –  וגם מוסיקה הודית ומוסיקה ערבית קלאסית. ככל הזכור לי, הייתי הטכנאי היחיד בקול ישראל שממש נהנה להקליט את תזמורת בית השידור הישראלי בהובלת זוזו מוסא ז"ל  –  אהבתי את המוסיקה והערכתי את הנגנים.

בשנות התשעים הזדמן לי סכום כסף חד פעמי. רכשתי רסיבר דו-ערוצי NAD 705 עם נגן תקליטורי CD וטייפ-דק קלטות (קסטות), גם הם מתוצרת NAD ורמקולים מדפיים Mission 751 . המערכת הזאת ליוותה אותי עד לתקופה האחרונה. היו לכך מספר סיבות. האחת היא שבמשך כל אותן שנים, האמצעים הכספיים שלי היו מצומצמים מאד. השנייה היא שתחומים אחרים, לבד ממוסיקה, היו במוקד ההתעניינות שלי ומילאו את העולם הפנימי שלי. השלישית היא שמאז ומעולם המוסיקה עצמה הייתה חשובה לי יותר מאשר איכות המערכת. עם הזמן גם שמעתי פחות סוגי מוסיקה אחרים ויותר מוסיקה קלאסית, גם בבית וגם בקונצרטים.

אגב, בקשר לרסיבר NAD 705 (הוא נמצא ברשותי עד היום ואיני מתכוון להציע אותו למכירה). כאשר הגיעו אלי הרמקולים הנוכחיים שלי, רציתי להריץ אותם על ידי נגינת מוסיקה דרכם במשך שבוע ברציפות. מאחר ובאותו זמן מגבר ההספק שלי היה מבוסס שפופרות, על מנת לחסוך באורך החיים של שפופרות המוצא היקרות, הרצתי את הרמקולים דרך אותו רסיבר. עופר שחורי, היבואן של הרמקולים, הגיע אלי עם הרמקולים על מנת להתקין אותם  –  והוא שמע את הרמקולים מתנגנים דרך הרסיבר הזה. הוא אהב את מה שהוא שמע. הוא ביקר אותי שוב שבועיים-שלושה מאוחר יותר, כאשר הרמקולים חוברו למגבר אחר. הוא העדיף את הרסיבר של נאד...


גלגולי התפתחות המערכת הנוכחית



הבהרה

מערכת השמע שלי נועדה לתכלית אחת בלבד  –  ליהנות מהאזנה למוזיקה בבית. אמנם אני הולך לקונצרטים בתדירות די גבוהה, אבל אני שומע מוזיקה בבית כמעט כל יום. כל מה שהשקעתי במערכת השמע שלי בכסף, זמן ואנרגיה, נועד לקרב אותי  –  ככל הניתן ובמסגרת אפשרויותיי הכספיות  – למטרה שלי. מטרה זאת היא שהחוויה של ההאזנה למוזיקה אצלי בבית תהיה קרובה, ככל האפשר, לחוויה של האזנה לקונצרטים.

ברור לי שלא קיימת בעולם אף לא מערכת שמע אחת שהיא מושלמת  –  בכל מחיר שהוא. ברור לי שלא קיימת מערכת שמע המסוגלת לשחזר בנאמנות מלאה תזמורת. השאיפה שלי היא להתקרב לזה, ככל שביכולתי ובאפשרויותיי, מבחינת החוויה של האזנה למוזיקה.

לפעמים אנשים שואלים אותי מדוע אני משדרג את המערכת של בתדירות גבוהה. לתשובה לשאלה זאת יש שני חלקים.

החלק האחד הוא שעם כל שלב של שיפור בצליל המערכת, האוזן שלי מתרגלת לאיכות צליל גבוהה יותר. לאחר שהאוזן התרגלה לאיכות צליל מסוימת, היא מסוגלת להבחין באופן ברור יותר בשינויים נוספים בצליל המערכת, המביאים איתם שיפור נוסף.

החלק השני הוא שהדרך היחידה שלי ללמוד מה משפיע איך על איכות הצליל של המערכת הוא "תוך כדי הליכה"  –  דהיינו, תוך כדי ביצוע שדרוגים. אין מדריך, או בית ספר, המלמד כיצד להגיע לאיכות צליל מרבית ומיטבית של מערכת שמע בעלות כספית נתונה. לפחות, אני לא מכיר מדריך כזה, או בית ספר כזה.

לא נולדתי עם הידע המלא של מה משפיע איך על איכות הצליל של המערכת. אני לומד תוך כדי ביצוע שינויים ושדרוגים במערכת. איני מכיר דרך אחרת ללמוד.

מה בעניין המלצות המופיעות באתרי אינטרנט ובפורומים העוסקים בשמע (אודיו)?
מניסיוני נוכחתי לדעת שבמקרה הטוב העצות האלה הן שוליות  –  ובמקרה הרע  –  הן מבלבלות ומטעות, יותר מאשר הן תורמות.
יש לכך מספר סיבות. אפרט אותן במקום אחר, בהמשך.


תחילת הדרך

לפני מספר שנים (בקיץ או סתיו 2008) הזדמן לי שוב סכום כסף חד פעמי. רובו הוקדש לשדרוג מערכת השמע ומערכת הקולנוע הביתי. ההתחלה הייתה עם רמקולים B&W N803, מגבר משולב Musical Fidelity A3.2 ונגן תקליטורים Meridian G-08. תוך כשנה המערכת הזאת עברה מספר שדרוגים. לנגן התקליטורים נוסף ממיר DAC שהוא קיט לבניה עצמית Audio Note DAC2.1 בעל דרגת מוצא אנלוגית מבוססת שפופרות, כאשר הנגן של Meridian שימש כטרנספורט בלבד. ההגברה התחלפה פעמיים, פעם ראשונה למגבר משולב Bladelius Thor MKII ופעם שנייה למגבר הספק שפופרות Conrad Johnson MV-60 SE עם קדם-מגבר Unison Research Mystery Two (אשר היה במערכת שלי במשך מספר שנים).

בשלב מסוים נוסף נגן אוניברסאלי, Denon DVD-3930, שתליתי בו תקוות לנגינת תקליטורי SACD, אבל בסופו של דבר הוא שימש אותי לשמיעת תקליטורי CD דרך הממיר DAC  –  וכן לקולנוע הביתי, משום שלא האזנתי לתקליטורי SACD. נגן התקליטורים של מרידיאן נמכר.

שדרוג נוסף היה הוספת מערכת אנלוגית, דהיינו, פטפון. לאחר שהוספתי מערכת אנלוגית לא יכולתי יותר לשמוע תקליטורי CD, עד שרכשתי את נגן התקליטורים הקודם שלי, בתחילת שנת 2011. תיאור החזרה שלי למערכת שמע אנלוגית מופיע בקישור הבא: כיצד חזרתי למערכת אנלוגית


קפיצת המדרגה המשמעותית הראשונה

לאחר כשנה מתחילת המערכת הקודמת (דהיינו, בסביבות סתיו שנת 2009), ביצעתי שדרוג משמעותי למערכת  –  החלפת הרמקולים לרמקולים הנוכחיים שלי, Brodmann VC 2.

הרמקולים האלה הם, להערכתי, הפריט הטוב ביותר במערכת שלי. אני לא שוקל להחליף אותם, גם אם אזכה בפרס הגדול בפיס.


שדרוגים נוספים

מגבר ההספק מבוסס השפופרות של Conrad Johnson לא התאים לרמקולים האלה, לכן החלפתי את מגבר ההספק למגבר הספק מבוסס טרנזיסטורים, Bryston 5B ST. במשך הזמן גם הוספתי מעמדים למערכת, Agora Acoustics Pedigree-EX4, בתחילה אחד, אחר כך שני ובסוף שלישי. נוסף גם מחשב, אשר במקורו נועד לקולנוע ביתי, אבל בהמשך הוא שודרג לרמה גבוהה מאד (לטעמי) בנגינת קבצי היי-רז. נוסף נגן אוניברסאלי OPPO 83SE Nuforce Edition, אבל הוא משמש אותי בעיקר לקולנוע ביתי.

נוסף גם טייפ סלילים Revox B77, אבל מצאתי שאיכות הצליל שלו נופלת בהרבה מאיכות הצליל של הפטפון, לכן לא השתמשתי בו ולאחר זמן מה מכרתי אותו.

נוסף גם טיונר FM דגם McIntosh MR78, אבל מאחר ועדיין לא התקנתי אנטנה חיצונית לשידור FM, הוא לא מחובר למערכת.

כל יתר רכיבי המערכת נשארו כפי שהם במשך למעלה משנה, עד תחילת שנת 2011.


טיפול אקוסטי ראשוני

בתחילת שנת 2010 עברתי דירה, לדירתי הנוכחי.

כאשר נכנסתי לדירה הנוכחית והתקנתי את מערכת השמע, לא הייתי מסוגל להאזין למוזיקה דרכה. בסלון הייתה רמת הדהוד גבוהה מאד, בלתי נסבלת, מבחינתי.

הפתרון שלי לאותה רמת הדהוד גבוהה היה התקנת ווילונות עבים על כל הקירות בסלון. הווילונות אכן הנחיתה במידה רבה ומשמעותית את רמת ההדהוד ויכולתי ליהנות הנאה מרובה מהאזנה למוזיקה דרך המערכת.

כיצד נראה הסלון אצלי ניתן לראות בדף המפרט את מערכת השמע שלי: מערכת השמע והקולנוע הביתי שלי


שלבי קפיצת המדרגה המשמעותית השנייה

לקראת סוף שנת 2010 המערכת עברה מספר שדרוגים. השינוי הראשון היה שמגבר ההספק הוחלף לזוג מונו-בלוקים של תדי פרדו, TeddyAmp MB100.

השינוי השני היה שנוסף נגן תקליטורי CD, דגם Ayon CD-07 (מאז שחזרתי לפטפון ועד שרכשתי את הנגן הזה לא שמעתי תקליטורים כלל. לאחר שהותקן הנגן הזה, נהניתי הנאה מרובה מהאזנה לתקליטורי CD, אם כי איכות הצליל של הפטפון  –  כאשר הוא מנגן את אחד מאותם תקליטים מועטים שיש לש שהם במצב טוב  –  היא הרבה יותר גבוהה מאשר נגן התקליטורים).

השינוי השלישי היה סדרת טיפולים בחשמל, שהחלו בתחילת שנת 2011. הטיפול בחשמל היווה שדרוג משמעותי לצליל של המערכת. כמובן, אופי הצליל הבסיסי לא השתנה  –  אבל הרמה שלו עלתה במידה רבה, בעיקר עלתה רמת ה"מוזיקאליות" של צליל המערכת וכן עלו רמות ה"שקט" וה"ניקיון" של צליל המערכת וכן גם רמת הפירוט.

ההגדרה שלי לגבי "מוזיקאליות" של מערכת שמע מופיעה בקישור הבא: "מוזיקאליות" של מערכת שמע

בשלב הרביעי ביצעתי החלפות שפופרות בקדם-מגבר ובדרגת הפונו.

בשלב חמישי החלפתי גם את כל כבלי החשמל במערכת.

פירוט של המסע שלי לטיפול בחשמל והחלפת השפופרות ניתן לראות כאן: מסעותיי עם טיפולים בחשמל וכוונון צליל המערכת

פירוט בעניין כבלי החשמל ניתן לראות כאן: כבלי חשמל בהרכבה עצמית – חלק א'

בשלב ששי הוחלפו גם כבלי הרמקול וכבלי החיבור (interconnect).

כל אחד מששת השלבים האלה הביא אתו קפיצת מדרגה באיכות הצליל של מערכת השמע. עם כל שלב, המערכת נשמעה לי "מוזיקאלית" יותר  –  ונהניתי יותר להאזין למוזיקה דרך המערכת. כל אחד מאותם ששה שלבים הביא שיפור ניכר ומשמעותי בצליל המערכת. הסיכום של כל אותם שלבים ביחד היווה קפיצת מדרגה משמעותית באיכות הצליל של המערכת.


קפיצת המדרגה המשמעותית השלישית

בחודש אוקטובר שנת 2011 מגבר ההספק הוחלף למגבר מתוצרת Pass Labs, דגם XA30.5.
מגבר הספק זה היווה קפיצת מדרגה משמעותית לאיכות הצליל של המערכת שלי.


שדרוגים נוספים

בסוף שנת 2011, נגן התקליטורים CD הוחלף לנגן מתוצרת AMR, דגם CD-777. הוא טוב יותר מהנגן הקודם שלי (אבל הוא גם עולה כמעט כפול).

במהלך החצי הראשון של שנת 2012 ביצעתי שיכוך רעידות, או שיכוך תנודות, לכל הפריטים במערכת השמע, החל בפטפון, עובר דרך הנגן והמגברים וכלה ברמקולים. אפרט בעניין שיכוך התנודות במקום אחר, בהמשך.

לאחר מכן הזמנתי ייעוץ אקוסטי מקצועי אצל יואב שדמה.
היועץ האקוסטי המליץ לי להשאיר את הווילונות כפי שהם  –  ולהוסיף מספר בולעי גלי קול בכמה מקומות מסוימים.

קדם-המגבר הקודם שלי הוחלף בקדם-מגבר תוצרת Audible Illusions דגם Modulus 3. מאחר וקדם-מגבר זה כולל בתוכו גם דרגת-פונו לראשי MM או MC, הוא החליף גם את דרגת-הפונו הקודמת שלי ואת השנאי-מעלה לראשי MC.

עיכוב

בטרם הספקתי להתקין את הטיפול האקוסטי המשלים, באמצע שנת 2012 פרצה שריפה בביתי. מצד אחד, למזלי הטוב, מערכת השמע עצמה כמעט ולא נפגעה. מצד שני, למזלי הרע, כל הווילונות על קירות הסלון, אשר שימשו כטיפול אקוסטי ראשוני, נשרפו. הבית לא היה מבוטח  –  ולכן נקלעתי להוצאות כספיות חריגות, כך שלא היה לי כסף להזמין ווילונות חדשים עד חודש אוקטובר שנת 2012. במהלך אותם חודשים לא שמעתי מוזיקה כלל, משום שאיני נהנה מהאזנה למוזיקה עם רמת ההדהוד הגבוהה הקיימת בסלון שלי.

את הטיפול האקוסטי המשלים אתקין כאשר זה יתאפשר לי מבחינה כספית.


מחשבות לגביי המשך הדרך

חזרתי למצב של תקציב מצומצם, כך ששדרוגים משמעותיים למערכת מותנים באפשרויותיי הכספיות, שכרגע הן מוגבלות מאד.

מה שברור לי זה שהרמקולים הנוכחיים שלי יישארו אתי, גם אם אזכה בפרס הגדול בפיס.

איני רואה טעם לשדרג את הפטפון והראש הנוכחיים שלי, גם משום שהם טובים דיים וגם משום שהמגבלה העיקרית של המערכת האנלוגית הנוכחית שלי היא הנדירות של תקליטים טובים (מהפן הטכני) ובמצב טוב.

גם איני רואה טעם לשדרג את השנאים המבדלים שלי. נראה לי שהם עושים את עבודתם טוב מספיק.

נראה לי שהמגבלה העיקרית של המערכת הנוכחית שלי היא חלל ההאזנה, שהוא רחוק מלהתאים לתנאי האזנה אופטימאליים. הבעיה העיקרית היא הגיאומטריה של החדר, המכתיבה את זה שנקודת ההאזנה נמצאת קרוב מאד, קרוב מדי, לרמקולים. אם וכאשר יתאפשר לי, זה השדרוג המתוכנן החשוב ביותר  –  החלפת מקום המגורים. העניין הוא שספק אם זה יתאפשר לי מבחינה כספית.

בנוסף  –  ובלי קשר לזה, אני מתכן בנייה עצמית של קדם-מגבר, הכולל דרגת פונו לראשי MC, במארז אחד עם הקדם-מגבר. בקדם-מגבר ודרגת-פונו זה אמורות להיות 5 יחידות, אשר לאחר האזנה והשוואה בין היחידות השונות, אבחר בשתי היחידות הטובות ביותר מביניהן.

על פי התוכנית שלי, בחלק של הקדם-מגבר אמורות להיות, בשלב ראשון, 3 יחידות, לשם השוואה ביניהן. יחידה אחת היא קדם-מגבר מבוסס שפופרות על פי תוכנית של אלן רייט (Allen Wright) המנוח. יחידה שנייה היא קדם-מגבר מבוסס שפופרות בעל שנאים במוצא. יחידה שלישית היא קדם-מגבר מבוסס טרנזיסטורים מסוג JFET, על פי תוכנית של ג'והן קרל (John Curl). בעניין 3 יחידות קדם-מגבר אלה, קיימות עדויות שונות ודיווחים שונים, הגורסים (דיווחים שונים, אשר כל אחד מהם מתייחס לאחת מתוך אותן יחידות) שהיא הטובה ביותר בעולם. מי משלוש יחידות אלה טובה יותר (לאוזניי, לטעמי ועל המערכת שלי) אוכל לדעת רק לאחר שהן ייבנו ואשווה ביניהן, בהאזנה. אשאיר רק את היחידה הטובה יותר. ובלי קשר לזה, אני מתכן בנייה עצמית של קדם-מגבר, הכולל דרגת פונו לראשי MC, במארז אחד עם הקדם-מגבר. בקדם-מגבר ודרגת-פונו זה אמורות להיות 5 יחידות, אשר לאחר האזנה והשוואה בין היחידות השונות, אבחר בשתי היחידות הטובות ביותר מביניהן.

על פי התוכנית שלי, בחלק של הקדם-מגבר אמורות להיות, בשלב ראשון, לשם השוואה ביניהן, 3 יחידות. יחידה אחת היא קדם-מגבר מבוסס שפופרות על פי תוכנית של אלן רייט (Allen Wright) המנוח. יחידה שנייה היא קדם-מגבר מבוסס שפופרות בעל שנאים במוצא. יחידה שלישית היא קדם-מגבר מבוסס טרנזיסטורים מסוג JFET, על פי תוכנית של ג'והן קרל (John Curl). בעניין 3 יחידות קדם-מגבר אלה, קיימות עדויות שונות ודיווחים שונים, הגורסים (דיווחים שונים, אשר כל אחד מהם מתייחס לאחת מתוך אותן יחידות) שהיא הטובה ביותר בעולם. מי משלוש יחידות אלה טובה יותר (לאוזניי, לטעמי ועל המערכת שלי) אוכל לדעת רק לאחר שהן ייבנו ואשווה ביניהן, בהאזנה. אשאיר רק את היחידה הטובה יותר.

לאחר שתיבחר יחידת הקדם-מגבר העדיפה, אבנה שתי יחידות של דרגת-פונו, או קדם-פונו (Phono-stage). יחידה אחת היא דרגת-פונו מבוססת שפופרות על פי תוכנית של אלן רייט (Allen Wright) המנוח. יחידה שנייה היא דרגת-פונו מבוססת טרנזיסטורים מסוג JFET, על פי תוכנית של ג'והן קרל (John Curl). לאחר שהן ייבנו, אשווה ביניהן ואשאיר רק אחת מהן, את הטובה יותר (לאוזניי, לטעמי ועל המערכת שלי).

אם יגיע לידיי סכום כסף משמעותי (זה יכול לקרות, כנראה, רק אם אזכה בפיס), אחליף את מגבר ההספק שלי למגבר של אותו יצרן ומאותה סדרה  –  בעל הספק גבוה יותר.

בנוסף, אם יגיע לידיי סכום כסף משמעותי, אחליף את נגן התקליטורים CD שלי לדגם הבכיר של אותו יצרן, AMR CD-77.


בצד כל אותם הרהורים לגביי שדרוגים עתידיים אפשריים, אני נהנה היום להאזין למוזיקה דרך מערכת השמע הנוכחית שלי, כפי שהיא, הנאה מרובה ביותר.

גם אם לא אשדרג דבר כלשהו במערכת הנוכחית שלי, מה שיש לי הוא טוב עבורי, די והותר.

נראה לי שהגעתי אל המנוחה והנחלה, אם כי, בהינתן אפשרויות כספיות מתאימות  –  תמיד אפשר טוב יותר.







לתוכן העניינים





שאלות, הערות והצעות יתקבלו בברכה: דואר אלקטרוני E-mail



כל הזכויות שמורות.
Copyright © - 2011-2012 ליהושע גומא,
תל מונד